Förutom diverse bilsemestrar, Kallas roadtrips bland dagens ungdom, med familjen, En traditionell årlig Varbersgvecka, några vätskefyllda alpresor och en och annan charter så fick jag vid 21 års ålder för mig att se omvärden som jag faktiskt tror att den ser ut. Bort från Semesterorter, Svenska menyer och Sandstränder.

En tågluff med en flicka vid min sida blev verklighet 2007, under 5 veckor, och efter att besökt ett par länder i Europa så var jag hemma i någon vecka och ordnade upp mitt liv. Mitt nya liv.

Vid septembers början stod jag på Arlanda. Ryggsäcken med, sällskapet borta.  På biljetten stod det Nairobi och jag hade ingen aning om varesig när jag skulle hem eller vad jag skulle göra där. Resultet blev 9 månader av runtresande på egen hand i 12 olika länder. Trippen avslutades med en månad på en farm i Botswana hos en lantbruksdrivande kvinna som jag bekantat mig med på vägen.  En resa som blev ett steg mot en annan livsstil och ett helt annat sätt att se på livet. Något jag aldrig ångrat.

Väl hemma i Svedala arbetade jag snabbt ihop en ny reskassa. Jag bestämde mig även för att börja studera inom ett halvår, Således skulle jag då få stanna 3 år hemma i Borås.  Därför gav jag mig ut igen för att resa innan jag skulle sätta mig vid skolbänken med pennan i hand.

I slutet av Mars stod jag återigen på Arlanda, denna gången stod det Etiopien på biljetten och i just Etiopien tog jag en snabbtitt på detta stora och omvälvande land just för att konstatera att ”vi ses igen” innan jag på nytt steg på ett plan.

Planet gick till resans egentliga mål, Centrala Afrika. Kamerun kikade jag runt i ordentligt och efter 5 veckor i detta underbara land åkte jag land- och flodvägen in i Kongo och fick smaka på bortregnade lervägar, regnskog och tvättäkta korruption…

Jag hann med en galen tågtur och en hel del andra suspekta historier genomlevdes innan jag besökte Gabon och där fastnade bland kupprädda millitärer, lyckades precis matcha president Bongos död. Väl tillbaka till Kamerun tog jag flyget tillbaka till den Svenska sommaren och skolstarten.

Mitt liv som sjuksköterskestudent hade börjat och därmed minst 3 år utan resor… Eller?

Det dröjde inte många månader innan reseabstinensen slog till, och att jag fick ett ganska välbetalt extraarbete gjorde knappast saken bättre. Pengar slets ihop, lägenheten hyrdes ut i andrahand och jag spenderade våren med att läsa på om pakethållare, kartskalor samtidigt som lägenheten fylldes av däck, pedaler och diverse trikåplagg. Jag skulle ut på något jag länge velat göra men som jag inte sett mig mogen till att göra; En långfärdstur på cykel…

En cykeltur till Göteborg från hemstaden Borås blev startskottet, därefter tåg och båt till Finland där jag började trampa.

Medvinden tog mig genom 10länder och jag slutade trampa i Istanbul, i alla fall för en vecka. Turkiska Tågverket fixade mig och cyklen till östra Turkiet varifrån jag sedan trampade in i Georgien och cyklade där en fin runda runt i Kaukasusterrängen. Sedan flög jag hem lagom till skolstarten, med 78 dagars trampande och 5590km i bagaget.

Undertecknad valde ej rubriken…

Vill du läsa om mina tidigare resor så klicka på respektive bild, Mycket varierad kvalité på både bilder och texter;

Juni-Augusti 2010. Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Turkiet och Georgien. 5590km med cykel på egen hand…

Min Afrikaresa 2009

3 månader i Etiopien, Kamerun, Republiken Kongo samt Gabon våren 2009

9 månader på egen hand i Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Mocambique, Sydafrika, Swaziland, Lesotho, Namibi, Botswana och Zimbabwe. September 2007 till Maj 2008.